my life style

fashion, food, travel and health.

Tips merapikan ruangan

Pernahkan kita merasa pikiran kita begitu kacau ketika melihat ruangan kita begitu berantakan? Dan, tidak tahu harus mulai merapikannya dari mana!
Di bawah ini beberapa tips bagaimana merapikan ruangan.

1. Pemilahan barang menjadi Treasure, trash, tools dan toys
Apa itu treasures, trash, tools and toys?
Adalah barang2 dengan nilai sbb
Treasure : high emotion, low function.
Trash : low emotion, low function.
Tools : low emotion, high function.
Toys : high emotion, high function.

2. Setelah dipilah pilah barang, dimana kita akan tempatkan barang2 tsb?
Treasure : barang2 yang termasuk dalam kategori treaseure dapat kita bagi 2. Yang pertama “active treasure” dan “pasive treasure”.
Active treasure diletakkan di tempat dimana mereka bisa terdisplay dengan cantik.
Sedangkan barang barang “treasure pasive” disimpan dalam suatu tempat yang aman.

Trash : barang barang ini dibuang di tong sampah.

Tools : letakkan barang2 ini di suatu tempat yang gampang ditemukan.

Toys : letakkan di suatu tempat dimana mereka selalu siap untuk digunakan dengan nyaman

3. Bagaimana Meletakan barang barang tersebut ?
Letakan lah dengan cara :
1). Mengkategorisasikannya; bisa menurut bentuk, warna, atau fungsi. Mana yang nyaman aja…
2). Setelah dikategorisasi barang disusun secara berututan, bisa menurut abjad atau urut2 yang lain sesuai sikon.
3). Barang yang sering digunakan sebaiknya diletakkan dekat tempat yang mudah dicapai.

Jika ruangan yang berantakan begitu banyak, harus mulai dari mana?
Tanyakan pada diri sendiri, untuk masing masing ruangan itu;
Apa yang akan terjadi jika ruangan ini tidak diorganisasi dengan rapi?
Jika jawabannya adalah kekacauan, maka ruang itulah yang terlebih dahulu dirapikan.

Advertisements

Belajar fashion blogger dari pakarnya

Ngapain sih menulis blog? Ngapain sih bikin blog? Iya ya… Ngapain? Tapi aku memang suka. Suka sih, … Kali itu jawabannya. Tapi ternyata, setelah selama 3 minggu belajar dari Margareta Astaman, ngerti deh kenapa harus menulis blog atau mesti punya blog …hareeee genee. Apalagi bagi yang punya keahlian, perlu banget! Buat apa capek capek belajar terus ilmu nya ga bisa dimanfaatkan, alias ga ada orang lain yang tahu. Jadi nulis blog atau punya blog itu penting buat memperkenalkan siapa diri kita dan apa keahlian kita

Promosi diri, atau jual diri dalam arti positif. Biar lebih mudah, mungkin ada baiknya saya berikan contoh. Seseorang yang baru lulus sekolah, ataupun mungkin yang masih di bangku sekolah/kuliah, ingin setelah lulus ia langsung dikenal dengan keahliannya, maka ada baiknya dia membuat blog untuk mempresentasikan siapa dirinya dan apa keahliannya. Dengan begitu masyarakat menjadi lebih percaya akan keahliannya tersebut.

Kita bisa memajang foto-foto hasil produk dari keahlian kita tersebut. Mungkin ada yang senangnya menggambar, tentu saja bisa memajang hasil gambarnya itu. Banyak toh orang yang memerlukan suatu ilustrasi gambar dalam pekerjaannya tetapi dia tidak punya keahlian menggambar. Atau ada seorang mahasiswa jurusan sistem informasi atau tehnologi informasi, bisa saja dia memajang hasil dari tugas tugas programing yang sudah diselesaikannya. Atau, mahasiswa jurusan pertanian yang bisa membibitkan tanaman, dan ia memajang foto2 hasil pembibitannya itu di blog pribadinya. Mahasiswa jurusan animasi, memasang foto foto tugas dari dosennya, mungkin film animasi singkat.
Hehehe.. Tentu saja ujung ujungnya itu akan menghasilkan uang.

Mahasiswa jurusan ilmu sosial politik pun bisa menjual ide idenya di dalam blog pribadinya. Demikian juga dengan mahasiswa jurusan psikologi, bisa menuliskan tentang bagaimana menangani masalah psikologi yang terjadi di masyarakat.

Pertanyaannya, dimana sih belajar ngeblog? Kemarin tempat saya belajar fashion design mengadakan workshop belajar menjadi fashion blogger. Meskipun lebih menjurus ke fashion, tapi Margareta Astaman menyajikannya dengan sangat menarik, sistematis sehingga mudah dimengerti. Jadi, saya yang berlatar belakang pendidikan kedokteran sebelumnya berniat membuat beberapa blog yang tidak hanya membicarakan fashion tapi juga membicarakan tentang kesehatan dan medis.

Mudah2an untuk selanjutnya Phalie tetap memberikan workshop fashion blogger untuk murid2nya yang belum mendapatkan materi itu.
Berguna banget banget deh.
Thanks ya miss Patricia (Phalie art studio) , thanks miss Margie Astaman.

20121210-155906.jpg

Semakin Tua Semakin Berlemak

Tahukah kenapa seiring bertambah usia, badan kita cenderung untuk menumpuk lemak?
Menurunnya seluruh fungsi metabolism tubuh kita, mungkin bisa menjawab pertanyaan di atas. Metabolisme lemak dan karbohidrat yang tujuan utamanya adalah untuk menghasilkan energi. Sedangkann protein selain menghasilkan energi, tujuan pokoknya adalah untuk membentuk sel-sel tubuh dan mengganti sel- sel yang sudah rusak.

L glutamine merupakan bahan bakar utama di dalam sel tubuh kita, bahkan dia bereaksi di tingkat yg lebih kecil lagi yaitu di dalam mitokrondia. Karena itu dia disebut juga sebagai “fuel respiratory” dalam sel.
L glutamine merupakan 1 dari 20 asam amino non esensial. Dikatakan non esensial karena tubuh kita bisa memproduksi sendiri zat-zat tersebut. Tapi, pada kondisi-kondisi tertentu seperti : latihan fisik yg intensif, gangguan pencernaan, trauma fisik berat, operasi berat, dan pasien pasien dengan luka bakar luas, L glutamin menjadi esensial

Di dalam tubuh kita, l glutamin berfungsi , antara lain :
– Sintesis protein
– Pengaturan asam dan basa di dalam ginjal
– sebagai energi selular di samping glukosa
– memberikan Nitrogen untuk proses anabolik, seperti sintesis purine yg merupakan bahan dasar DNA dan RNA (keduanya adalah matrix kode-kode genetik)
– memberikan gugus Carbon yg diperlukan dalam siklus asam sitrat yg merupakan siklus lingkaran penghasil energi di dalam mitokondria.

Pembentukan L glutamin 90% terjadi di otot, selebihnya terjadi di paru-paru dan otak. Glutamin dipakai antara lain di sel-sel usus, sedangkan sel-sel ginjal menggunakannya untuk mengatur keseimbangan asam basa. Selain itu glutamin juga dipakai dalam aktivasi sel-sel imun atau sel- sel pertahanan tubuh.

Kembali ke pertanyaan di atas, kenapa badan kita cenderung menumpuk lemak seiring dengan bertambahnya usia?
Mencapai usia 20 tahun produksi L-glutamin dalam tubuh kita mencapai 80-100%, dengan bertambahnya usia, produksi L-glutamin akan menurun. Hingga pada saat usia kita 60 tahun produksinya akan menurun hingga 20-40% dari produksinya dulu saat kita muda. Bisa dibayangkan apa yg terjadi saat itu dimana produksi energi kita tdk sebaik saat kita muda, kita akan merasa cepat lelah dan kurang bertenaga, Sumber-sumber energi yg kita dapatkan dari lemak dan karbohidrat tidak bisa secara sempurna menjadi energi (tenaga), melainkan disimpan di badan dalam bentuk jaringan lemak. Jadi bertambah empuklah badan kita. Laki-laki terutama akan terlihat pada perutnya, sedangkan wanita akan terlihat jelas pada lengan atas. Yang paling menakutkan lemak-lemak itu akan menyelimuti organ dalam kita, seperti pada jantung dan liver. Dari hasil penelitian medis, pemakaian l glutamin akan menurunkan lemak 6-7 % lemak tubuh.

Bagaimana dengan sel-sel tubuh kita yg lainnya, seperti sel-sel kulit, ataupun sel kolagen yg menjaga kelenturan kulit kita. Karena pembentukan dinding selnya terganggu, maka kita bisa memperkirakan apa yg akan terjadi, kulit menjadi kendur dan keriput.

Pada kondisi-kondisi badan terkena infeksi, trauma berat seperti operasi, luka bakar dalam dan luas, kebutuhan L-glutamin akan meningkat. Penelitian para ahli di bidang medis telah membuktikan bahwa pemakaian L-glutamin pada pasien seperti tersebut di atas menurunkan lama hari rawat inapnya.

Selain itu penggunaan L-glutamin orally dapat meningkatkan human growth hormone (HGH) lewat stimulasi kelenjar pituitary di otak. Dimana peningkatan HGH mempunyai makna anti aging melalui proses reproduksi sel dan regenerasi pada manusia dan juga hewan.
Mudah2an pada kesempatan lain saya bisa menulis tentang kegunaan growth hormon dan dampaknya pada kesehatan.

Sumber L glutamin alami antara lain berasal dari hewani seperti : telur, ikan, daging, ayam. Dan yg berasal dari nabati: bayam, kol, peterseli.
Saat ini l glutamin sudah diproduksi secara luas dengan cara fermentasi dan dikemas dalam kaplet salut gula.

Daftar Pustaka :
1. En.wikipedia.org/wiki/Glutamine

2. Why is L-glutamine metabolism important to cells of the immune system in health, post injury, surgery or infection. In: J Nutr. 2001 Sept; 131 (9 Suppl); discussion 25235-45. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11533304

3. Glutamine metabolism by lymphocytes, macrophages, and neutrophilis: its importance in health and disease. In: J Nutr Biochem 1999 Jun; 10(6):316-24. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15539305

4. hyperphysics.phy.astr.gsu.edu/hbase/biology/tca.html

5. Michael Stumvoll, Gabriele Perriello,Christian Meyer, John Gerich. Role of Glutamine in human carbohydrate metabolism in kidney and other tissue. http://www.nature.com/ki/journal/v55/n3/fig_tab/4490640f1.html

The Art Performance at Citta Bangsa Kindergarten School, Cibubur

Najla in the Dutch Traditional Custom

my Daugther had an art performance at her school,and she had to wear Dutch traditional custom. so I made it by myself. Fortunatelly I can sew. Hope it look like the same as the original one. But the shoes i had to make it from cotton fabric.

The Dutch little girl

The Dutch traditional custom

Trip to Rome, Pisa, Florence, Milan, Zurich, Paris.

Can u imagine a muslimah, wearing hijab, and travel to th country of Popes? October 8th, my plane emirates EK 359, early in the morning 00.30 took of from jakarta to Dubai.The Flight was on time. Nice plane, I think. Stewardest came from many nationality, hmm, i see some of them look like europian, some chinese, some arabian, indian. They wore skirt at knee lenght and hat, also there was shawl attached between their hat to their top

It’s so exciting . I wish i can take all my kids along with me. But, my firsy, Amir who is already in collage, cannot leave his class, Hasna the beautiful young girl that popular in her school as “artis pkp” (hahahaha…) now in 11th grade , not in senior high school, but..hmmm i dont know it in English, but she is now majoring in multimedia high school. And she cannot leave the class too, then.. Abrar the handsome young boy, wish can take him too, but 3 weeks before we leave, he refuse to go because in that week, he will have mid semester test.
So i cannot take them along with me. But, I still can take the little one, Najla who is now 5 yo. For me and my husband, it’s not fun at all if not bring kid with us. Eventhough only one, alhamdulillah. Last time we can take both of the girls to istanbul, makkah and madinah, alhamdulillah.

When i was traveling by plane in the night, morning time always confused me when it comes to subuh pray time. So just by quessing, i prayed at 4 am at the present time. Prayed on the chair.
Luckyly because of i wear hijab, so when i am praying i don’t have to put my mukena.
I was wearing blue light jeans, and the blouse that made by my own label (edirneveil), and big sweater because I really cannot handle cold and I thought in the plane will be very cold, also in the airport. That time europ in winter time (October) so it must be very cold for me. So I put my sweater since Jakarta.

Arrived at Dubai airport at morning time 7 am.

20121018-211226.jpg
Me & my lover hehe… So sweet….look i wear boot. I love wearing boot

Dubai airport is a very huge airport, really realy big airport. From the plane to the airport, they took us by bus. And i felt it long way of time to reach the airport.
Transit for about 3 hours in Dubai Airport, we tried to eat breakfast, because actually we didn’t want to. We ate mc donalds.

The advantage of bringing kids along us, is that we ll always get our turn first to get on the plane.

20121018-224945.jpg
Transit in Dubai Airport for about 3 hours on the way to Rome.

From Dubai to Rome we flied by emirates airbus. It was really a very nice and lux plane. The interior, wow, the electronic device, hmm… even we can use internet wifi by paying 5 US$ for 30 MB. We can even see the pilot view from the television in front of us.. (kamseupay ya gue…LoL, hahaha).

20121019-003854.jpg

arrived in Rome at about 13.00. The imigration officer really scary me, no smile, look like a bloody cold killer mafioso. I wish can take a picture of him. Hehehe….

By chartered bus we went around the city of Rome. Nice city… The colour of the building are almost the same, yellow ochre. Our tour leader, mr. Harry said that people dont allow to change the color of their own building. That’s the governtment rule.

20121019-005205.jpg
In the left, Roberto our local guide.

Vatican is the country in side Rome city. This is the place where the Pope lives. We entered the city and stoped to see the St. Peter Basilica Church. In side it, there are so many painting made by Michael Angelo. Great painting!! I dont know how to describe it, just great, very artistic and beautiful. Unfortunately i dont take the picture by my ipad, so i cannot show it here, maybe later.
Poor Najla, my daugther, she was tired already after long journey. She was very happy when we arrived at the hotel. The Aran Mantegna hotel. Our room were very nice and clean. The only sad thing that there was no internet conection. I really hate that. Buying the mobile card that can use all of europ not even help, coz we cannot use our blackberry. So we didnt buy it. Alhamdulillah, the pharmacy , ethica gave my husband mobile card from indonesia that can use blackberry, card from 3.

Next morning, as our men going to simposiom, the ladies was going to via condotti, the place that we can buy branded stuff. Like LV, Gucci, Prada ….
Seeing the ladies shopping really driving me crazy. I womder how much money they carried in their bag? Unbelievable!!.
For me, i just need eye glasses, because i lost one. As all my friends enter the LV store, so I followed them. Hmm… Nice store, lux one. Just look around and i’ve found the eye glasses i need.
Light brown colour, sooo beautiful.

20121020-032632.jpg

When buying eyeglasses there in europe, i ‘ve just known that there is an eyeglass for asian and europian. The diffrence is in the nose holder, for asian who their nose are more small, they made it more high. And for the europian who has big nose, they made that nose stand more short, so it will fit the face who wear the glass.

I didn’t wanna buy a bag, because… First i dont have a place to store it, second I don’t have money for that luxurious thing. For me, better the money i spend it for another short course in fashion design. So, I just look around to see the model, the style, the colour, the motif. And, also to see how my friends spend their money for bag. Really, crazy shopping people.
Going to via condotti, i was wearing jeans, batik blouse, and the shawl i bought in hijab store close to my house in cibubur. And, the sweater of course! Because it’s cold weather there in Rome.

While we were shopping in via condotti, our husband was in FIGO simposium. And, after we had lunch, we back to pick them up to join us to see the Colloseum.
Colloseum was mad by Vespasian. He was a king in roman empire. It’s in 1 Century, it’s about 79M.
He planned to build a place for a water game war. I mean the game war will take place in the place like the ocean. But, seven years after, the place had not finish yes and the king (Vespasia) died. His son, Titus, continued it. But, he got a diffrent thing in mind, then he made a place like today we see. It was a place to compete human. He compete prisoner to another prisoner. U guys remember the movie called Gladiator? Yeahh that is the story. I imagine it was really a magnifecent building. Really an awesome archeologic thing.

br />;;;;;;;;;;;;;;;;
20121023-001455.jpg
Love the batik blouse, the scarf from hijab store, the inner hijab from my own label, and the eye glass from LV i bought in Via Condotti, Rome.

After Colloseum, we visit the magic fountain. Little bit shy to show my picture there, cause i looked so tired and pale. Didn’t have time to put my blush on. Usually i always use it, because my skin is very pale so i have to use it.

20121023-003532.jpg
Even pet need fashion…LoL

20121023-003913.jpg
Even Rome has a halal pizza.

We finished the day with dinner in a Local italian restaurant. But it was not my taste, i prefer indonesian pizza hut.

20121023-005628.jpg
in front of italian local restaurant

Tomorrow morning, we agree to go back to via condotti because of some female doctor had not yet visit via condotti and wanna buy bags there. Rich people from our loving rich country, Indonesia.
To doctor Katrina, doctor Lie, doctor Ria, doctor Sarah Ika, happy shopping hours.

20121023-170106.jpg
waiting for LV store to be opened. Sapa aja tuh…ngaku!

20121024-181034.jpg
@bvlgary window

20121024-183817.jpg
At Via Condotti

20121024-184344.jpg
Only can look at the windows..no money for buying Hermes

20121026-013109.jpg
in front of Pisa tower with my sweet little Najla. Always confident when wearing black.

20121026-013443.jpg
we are all doctors, and we’r wearing boots

20121026-013747.jpg
sleep at hotel Miro, Florence.

It was a long way journay from Rome to Paris. We stopped at Pisa to see Pisa tower. We had dinner close to pisa tower area. There is an chinese restaurant. And we only order everything from sea and egg. So i hope it’s halal.
Then we sleep over in Florence at hotel Miro. The next morning, we continue our journey to Milan. We stopped by at San Siro Stadium, bought some souvenir there.

20121026-015659.jpg
at San Siro stadium, Milan.

After Milan, we continue our journey to Zurich. An owesome view along our journey. I don’t know how to describe it. It was going to fall, so there are 3 color of the leafs, green, yellow , red brown. really beautiful picture.

20121105-150132.jpg
The tree has 3 color

Hello world!

Welcome to WordPress.com! This is your very first post. Click the Edit link to modify or delete it, or start a new post. If you like, use this post to tell readers why you started this blog and what you plan to do with it.

Happy blogging!